Geplaatst op

Meten is weten: hoe bepaalt u uw beha-maat?

Zeven op tien vrouwen zou de verkeerde behamaat dragen. Nochtans is een goede beha belangrijk, niet alleen om er goed uit te zien, maar ook voor uw gezondheid. Met een verkeerde beha kunt u namelijk last krijgen van rug-, nek- en schouderklachten. De bewering dat een beha de borsten beschermt tegen doorhangen, is nooit bewezen. Maar een verkeerde bh maat dragen of een bh die gewoon op is en geen steun meer biedt zorgt voor pijnlijke borsten en andere klachten.

Veel vrouwen blijken hun borstmaat niet te kennen. Bovendien beseffen veel vrouwen niet dat hun borsten ook veranderen door leeftijd, hormonale veranderingen, gewichtsverlies of gewichtstoename, enz. Dat betekent dat u niet uw hele leven dezelfde maat kan dragen. Meet of laat uw beha-maat daarom geregeld opmeten.

 

Omtrek- en cupmaat

Een cupmaat is opgebouwd uit een cijfer voor de omvangsmaat (bijvoorbeeld 75) en een letter voor de cupmaat (bijvoorbeeld D). Omvangsmaat en cupmaat vormen samen uw BH-maat. Het cijfer staat voor de onderwijdte in centimeters. De cupmaat bepaald u door uw bovenwijdte op te meten.

Borstomtrek (omvangs- of bandmaat)

De borstomtrek of bandmaat wordt gemeten net onder de borstrand.
Neem een meetlint en leg de meter horizontaal (voor- en achterkant op dezelfde hoogte) rond uw borstkas net onder uw borsten. Adem even uit en laat de meter strak om uw lichaam aansluiten, zonder dat hij knelt. Het aantal centimeters bepaalt uw omtrekmaat, afgerond op 5 cm.

Een tussenliggende borstomtrek kan men altijd corrigeren door de haakjes aan de achterkant, die in drie standen kunnen gesloten worden. De ondersteunende band is bovendien wat elastisch aan de zijkant en rugzijde.

Cupmaat

De cupmaat is het verschil tussen de borstomtrek boven de borst, de borstbovenwijdte (gemeten op het dikste niveau van de borsten ter hoogte van de tepels) en de omtrek onder de borst, de borstonderwijdte. De letter in de maat is een indicatie voor het volume van de boezem, en heeft gevolgen voor de diepte van de cup, en de breedte van de beugel onder de cup.

Meet uw cupmaat best wanneer u niet ongesteld bent. Tijdens periodes van hormonale schommelingen kunnen uw borsten zwaarder aanvoelen en riskeert u een te grote maat te kopen.

Welke maat heb ik nodig?

Wij werken zelf liever niet met een maattabel, omdat deze echter alleen een globale schatting geeft over de maat, maar zelden of nooit de exacte maat weergeeft. Vaak komt u met opmeten op een heel andere maat uit dan u daadwerkelijk heeft. Dit omdat het meten van uw BH maat eigenlijk alleen nauwkeurig kan worden vastgesteld bij het dragen van een goedpassende BH en op zeer nauwkeurige wijze gemeten moet worden. Ook kan uw maat verschillen per merk, model of soort BH. Er kan dus een grove schatting worden gemaakt welke maat u nodig zou hebben bij opmeten, maar met het doorpassen van de BH’s komt u meestal pas tot de exacte maat. Het belangrijkste is dat u een bh heeft die goed aansluit. Als een bh niet goed is afgestemd op uw lichaam, zal deze niet goed aanvoelen. De meest voorkomende fout is het dragen van een te grote omvangsmaat. Voor informatie of advies over de pasvorm van een bepaald merk of model, kunt u te allen tijde gerust contact met ons opnemen.

Waar het vooral mis gaat bij opmeten is de omvangsmaat. Zo zou ik bijvoorbeeld door te meten op een omvang 80 uitkomen, terwijl 80 mij veel te ruim zit en ik van het merk Empreinte 75, soms zelfs 70 heb.  Doordat ik op 80 uitkom, zou ik ook een veel kleinere cupmaat moeten dragen, terwijl daar de beugel van in mijn borst priemt. Kortom, ons advies is eigenlijk om de omvangsmaat erg strak te meten het gemeten getal naar beneden af te ronden.

Wenst u gebruik te maken van een maattabel, dan vindt u hieronder een instructie en de tabel.

Enkele tips voordat u gaat meten:

  • Meet altijd met BH aan. Bij voorkeur zonder shirt, blouse, etc.
  • Ga met het meten voor de spiegel staan, zodat u goed ziet wat u doet.
  • Zorg dat u het meetlint goed horizontaal houdt, dus op een rechte lijn, en niet op uw rug lager houdt dan voor. Wanneer dit niet zelf lukt, vraag dan iemand anders om te helpen met meten.

Voor het bepalen van uw BH-maat gaat u als volgt te werk:

Onderwijdte:

Stap 1 Cupmaat advies Stap 2 Cupmaat advies Stap 3 Cupmaat advies
Start met het meten van de onderwijdte met een centimeter. De onderwijdte meet u onder uw borsten tegen de borstaanzet aan. Zorg ervoor dat u strak genoeg meet tot aan een normale uitademing. De band van de BH is elastisch en die van de centimeter niet. Het getal dat het meetlint aangeeft is de omvangsmaat. Op de omvangsmaat zit een tolerantie van ongeveer 2,5-3 cm. Meet u 72 cm dan is uw omvangsmaat 70. Meet u 88 cm dan is uw omvangsmaat 85.

Bovenwijdte:

Stap 4 Cupmaat advies Stap 5 Cupmaat advies Stap 6 Cupmaat advies
Ook de bovenwijdte meet u met een centimeter. Deze meet u op het volste deel van uw borsten, ter hoogte van de tepels. Het is belangrijk dat u de centimeter niet te strak en op dezelfde hoogte houdt. Wanneer u nog vragen hebt over het bepalen van uw BH-maat kunt u natuurlijk te allen tijde contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!

Met deze gegevens kunt u nu in de onderstaande maattabel uw BH-maat opzoeken.

 

Iemand met een borstomvang onder de buste van 93 centimeter en op de buste van 110 centimeter heeft dus maat 90D.

Let op, ook elke BH is weer anders. Dat u bijvoorbeeld van het ene model of merk 90D heeft, geeft niet altijd de garantie dat u van een ander merk of model ook deze maat heeft. Een volle cup bijvoorbeeld kan ruimer zitten dan een balconnette model. Sommige merken vallen iets kleiner, andere weer ruimer. En zelfs het materiaal kan bepalend zijn. Een cup met rekbaar kant is weer heel anders dan cups met stevig kant zonder elasticiteit.

We kwamen per toeval een hele handige link tegen waar u veel exacter uw bh maat thuis op uw gemak mee kan meten, u moet er wel even de tijd voor nemen, maar uw maat wordt wel veel duidelijker. Zet de converter even op Standard European, vul alle maten in zoals aangegeven in de uitleg en voilá uw maat wordt automatisch berekend. Zie a Bra that fits!

Past de door u bestelde BH toch niet en weet u niet waar het aan ligt? Dan adviseren we om even contact met ons op te nemen zodat we samen kunnen kijken welke maat en/of model voor u geschikt is.

Cupmaat is niet voor elke borstomtrek hetzelfde

De cupmaat wordt steeds bekeken ten opzichte van de omtrek onder de borst. Dit betekent dat het volume van de cup niet voor elke omtrek (bandmaat) hetzelfde is. De cupletter alleen zegt dus niets over de werkelijke grootte van de borsten. Een D-cup is bijvoorbeeld kleiner bij iemand met een smalle taille dan een B-cup bij iemand met een brede taille. De cup bij 70D is bijvoorbeeld niet even groot als bij 85D. Terwijl de cupmaten van 85D, en 80E gelijk zijn en dus even groot. De diepte van de cup komt overeen, echter zit er een klein verschil. De beugel wordt bij een E cup, breder dan bij een D cup. Ook al is de omvang 1 maat kleiner. Voor de een werkt dit prima en kan er alsware gesjoemeld worden met de BH maat. Bij andere vrouwen werkt dat niet en moeten zij echt precies de aangewezen BH maat dragen. Dit omdat wij allemaal verschillend zijn. We hebben allemaal een ander lichaam en zo ook andere borsten.

In ons andere blog-artikel vindt u meer uitgebreide informatie over ‘Alles wat u moet weten over een goedpassende BH’.

Nog enkele tips:

  • De omvangsband is elastisch en loopt na loop van tijd wat uit. Aan te raden is dus om geen bh te kopen die u meteen al op het verste haakje moet zetten, zodat u deze in de toekomst nog wel strakker kunt zetten.
  • Was uw bh’s regelmatig, liefst op handwas.
  • Vervang regelmatig uw bh’s;  Helaas hebben bh’s niet het eeuwige leven.