Geplaatst op

Alles wat u moet weten over een goed passende bh

80 procent van de vrouwen draagt de verkeerde beha. En dat terwijl het juiste ondergoed net van essentieel belang is. Het zit beter, staat mooier én je borsten krijgen de steun die ze verdienen, maar het voorkomt ook gezondheidsklachten. Ook is lingerie die goede ondersteuning geeft ,de sleutel tot het creëren van een succesvolle uitstraling. Een passende bh flatteert namelijk. Het laat je slanker lijken en je kleding staat mooier. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen een goede en een slechte bh?
In de loop der jaren is de bh steeds comfortabeler geworden. De stoffen werden zachter en de bandjes elastischer. Ook de vorm transformeerde. Van de bullet bra tijdens de Tweede Wereldoorlog en de kegelvormige bh van de jaren vijftig tot de ‘no bra‘ in de jaren zestig. Maar één ding veranderde nooit en dat is het doel van de bh. De basisfunctie van de bh is ondersteuning bieden aan borsten.  Door lingeriefabricanten wordt constant gewerkt aan het verbeteren van comfort en pasvorm en combineren dat met een modieuze styling door te variëren in kleuren, prints en versiering. Een bh is namelijk niet meer alleen onderkleding, het kan ook gedragen worden om gezien te worden.

De pasvorm

De beste bh geeft ondersteunig en is daarom stevig, maar niet te strak en zo comfortabel dat je vergeet dat je ‘m draagt. Als de bandjes in je huid snijden is er wat mis. De beugels moeten plat tegen de ribbenkast liggen en de hele borst omvatten.  De beugel dient ook aan de zijkanten tegen uw ribben aan te zitten en niet in de borsten te priemen, dit is niet alleen oncomfortabel, maar kan zelfs cystes veroozaken, door de nodige druk die de beugel uitoefend. De borst moet precies in de cup passen, dus zonder plooien of bolling in de stof. De borst mag ook niet te veel boven de beha uitkomen. Hierdoor krijg je het dubbele borst effect, wat niet heel charmant staat.  Het rugpand dient zicht in het midden van uw rug te bevinden. Als een bh niet goed is afgestemd op jouw lichaam, zal deze niet goed aanvoelen. De meest voorkomende fout is het dragen van een te grote omvangsmaat of een te kleine cup maat.

De steun dient gegeven te worden vanuit de gehele bh. Als de omvang te groot is zit het rugpand als snel op uw bovenrug, van daaruit kan het geen steun meer bieden en moet de steun gegeven worden vanuit de schouderbandjes, met als gevolg dat u striemen kunt krijgen of zelfs pijn.  Zelfs het kortdurend dragen van een niet goed passende bh kan behoorlijke problemen geven. Bijvoorbeeld bh’s die vooral triggerpoints kunnen irriteren. Deze triggerpoints kunnen pijnklachten  geven die ook bekend zijn bij reuma.

Te smalle bh-bandjes voor uw type borst of maat kunnen de schouderspieren doen insnoeren, en te veel druk geven op het sleutelbeen. Naast deze druk oefenen ze rek- en trekkrachten op de complexe structuren van het schoudergewricht en de nekwervelkolom. Op den duur veroorzaakt dit hoofdpijn, slijmbeursontstekingen, peesontstekingen etc. Als gevolg van deze voortdurende verkeerde belasting kan na jaren een gewrichtsslijtage en artrose ontstaan. Het helemaal niet dragen van een bh kan eveneens behoorlijke pijnklachten geven, zoals lage rugpijn, nekpijn, hoofdpijn.  Maar ook smetten, dit gebeurd eerder bij vrouwen met wat zwaardere borsten. Smetten van de huid, ook wel intertrigo genoemd, is een veel voorkomende huidafwijking. In huidplooien ontstaan door een combinatie van factoren, zoals warmte, vocht en wrijving, rode plekken. Deze kunnen langzaam verergeren en geïnfecteerd raken door een huidschimmel. Wanneer de aandoening aanhoudt worden de plekken groter, roder en vochtig. De huid wordt week en er ontstaan gemakkelijk scheurtjes, kloofjes en andere beschadigingen. In dit stadium zijn de huidplooien erg gevoelig voor een infectie met Candida. Het is daarom altijd aan te raden een BH te dragen, uiteraard niet te veel dagen achtereen, zonder te wassen. Zweet wordt opgevangen door de stof rondom de beugels. Bij beugelloze bh’s door de onderrand. Indien u overmatig transpireert zijn er zelfs beugelloze BH’s verkrijgbaar met extra opnemende onderrand, de binnenkant is van badstof. Dit is de Wellness BH van het merk Viania dat wij verkopen voor €22,95. Wij hebben hier geen lopende voorraad van, maar deze kan voor u besteld worden. De levertijd hievan is gemiddeld 7 tot maximaal 14 dagen. Dit model kan ook gebruikt worden als sport-bh voor minder intensieve sporten.

Indien u al reeds last heeft van geultjes in uw schouders, zoals onderstaande foto, dan kunt u het beste kijken voor een bh met extra brede banden. Van het merk Viania verkopen bij het model BEA, deze heeft extra brede en comfortabele banden. Deze is verkrijgbaar in 3 basis kleuren: zwart, wit, silk en seizoenskleuren voor €22,95.

                                                       

Een goedpassende bh is een must, zeker voor vrouwen die zwaardere borsten hebben.  Spijtig genoeg lopen heel wat vrouwen met een verkeerde beha rond. Wat niet goed is voor de borsten en de rug.  Het is dan ook van belang om er goede aandacht aan te besteden. De meeste vrouwen dragen een te kleine beha, of een te grote omvang. Wat ook veel voorkomt is dat sommige vrouwen maar één BH hebben en deze jarenlang dragen. De rek is uit het rugpand, de schouderbandjes geven geen steun meer en de cups zijn uitgelubberd. Uiteraard heeft iedere vrouw net als die favoriete jeans, ook een favoriete bh.  Maar net als die jeans, waar spijtig genoeg, vroeg of laat toch de gaten in vallen, is ook de bh een keer op. Koop op tijd nieuwe bh’s en wees kritisch naar jezelf, zit je favoriete bh wel zo lekker, als blijkt dat het geen voldoende steun (meer) biedt?

Goede kwaliteit is ook van essentieel belang. Voor het ontwerpen van een goede kwaliteitsbeha, gaan heel wat uren zitten. De techniek om de bh zo te vormen dat het voor veel soorten borsten goed passend is en de juiste steun geeft. Ook zijn de materialen hier van essentieel belang. Het is immers belangrijk dat een bh wat langer mee gaat. De bh is immers onderhevig aan allerlei invloeden. Zo moet het jaren steun geven, dus de elasticiteit van de stof van het rugpand en de schouderbanden zijn hiervan groot belang. Een goedkoop elastiek lubbert immers eerder dan een goede kwaliteit. Ook is het onderhevig aan de nodige zweet en broeierige temperaturen.  De stof moet dus aardig wat kunnen hebben. Maar aan goede kwaliteit hangt natuurlijk een prijskaartje, maar eerlijk is eerlijk, een goed zittende beha is toch aangenamer dan pijn te leiden. Ze geven betere steun en blijven ook nog eens langer mooi. Bij Milo Lingerie bent u in ieder geval aan het goede adres voor een bh van goede kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs.

Appels en peren

Omdat niet alle vrouwen dezelfde vorm borsten hebben, zijn er vandaag de dag tal van bh-stijlen op de markt. We onderscheiden de borsten ook wel eens als appels en peren. De ene vrouw heeft volle ronde borsten, de andere vrouw heeft wat langwerperige borst, vol aan de onderkant, aan de bovenzijde wat minder vol. Iedereen in anders als het gaat om smaak, behoeften en steun die je nodig hebt. Niet ieder model is geschikt voor elk type borst. Als je wat kleinere borsten hebt, wil je misschien een bh die de borsten zal liften. Je kunt dan kiezen voor een push-up bh. Hierdoor lijkt het alsof je wat meer hebt. En dit kan ook handig zijn als de borsten in andere modellen wat aan de bovenzijde wat minder vol ogen. Ook kun je kiezen voor een diep decolleté padded model. Als je gemiddelde borsten hebt zijn je borsten gemakkelijker te liften en te shapen, dus je kunt dan uit heel veel stijlen kiezen. Grote borsten hebben wat meer ondersteuning nodig. Hoewel het misschien gek klinkt, komen ongelijke borsten bij heel veel vrouwen voor. Vaak is de linker borst groter, omdat die het hart beschermt. Vaak is het verschil zo klein dat het bijna niet opvalt. Maar wanneer het verschil erg groot is, kun je kiezen voor een beha waarbij je de pads kunt verwijderen, maar een gelpad in de BH leggen is natuurlijk ook een prima optie.

Afhankelijk van het model kan uw maat soms verschillen. Van een full-cup model zal u misschien een kleinere maat nodig hebben, dan van een lager model.

Naast welke beha het beste bij jouw borst past, is het natuurlijk vooral belangrijk dat het lekker zit. Elke borst is verschillend, maar ook elk type bh, dus experimenteer met verschillende type beha’s totdat je weet welke het beste bij jou past!

Hoe u uw maat op kunt meten, vindt u bij onze “Veel gestelde vragen”.