Geplaatst op

Help, mijn BH irriteert me!

Ken je dat? Je zit de hele dag aan je BH te trekken en te doen. Je bh bandjes ophijsen, prikkende beugels, borsten die onder de bh uit piepen als je even iets gepakt hebt van de bovenste plank van het keukenkastje. Als vrouw zijnde kennen we allemaal dit soort ergernissen. Trek je dat ding het liefst meteen uit als je thuis komt uit je werk en hang je ‘m het liefst aan de wilgen? Komen deze problemen je bekend voor? Wij vertellen je per irritatie of probleem, hoe je deze het beste kunt tackelen en één daarvan, is het vinden van de juiste bh. Met de nadruk op juiste, want daar slaan we vaak de plank mis. Want wie een beetje zuinig is op haar borsten, moet zich vooral bekommeren om het feit of je wel de goede maat aan hebt en of de bh past bij jouw type borsten. 

Je BH-band staat omhoog

Een veelvoorkomend probleem waar je borsten niet blij mee zijn. De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het rugpand zit zowat tussen je schouderbladen of bijna in je nek. Het beste is dan ook om je bh’s om de twaalf maanden te vernieuwen. Je kunt het simpel testen: je bh moet zelfs op het laatste haakje goed aangesloten zitten op je lichaam. Als je vervolgens twee vingers onder de bh-band kunt schuiven, dan zit je goed.
De oplossing: Ga voor een maat kleiner. Maar onthoudt dat wanneer je bandbreedte een maat kleiner gaat, je cupmaat groter wordt. Dus een 80C wordt dan een 75D.

Je borsten ‘overstromen’, 4 borsten…

Dat menig Amerikaanse popster er het liefst zo bij lopen, prima, ga vooral je gang. Maar stijlvol is anders, laat staan comfortabel. Het probleem doet zich vooral voor bij grote borsten die in te kleine cups zitten, vrij logisch.
De oplossing: Een full-cup bh. Houdt de maat van de band hetzelfde, maar neem één of soms twee cupmaten groter. De tepel moet zich in het diepste punt van de cup bevinden en de beugels moeten voorbij de inzet van de borst zitten. Mocht dit niet helpen, dan kan het aan het soort bh liggen.

Een gapend gat…

Het tegenovergestelde. Omdat je borsten leunen op de bodem van de cups, kan het zijn dat er aan de bovenkant ruimte overblijft en het gaat ‘gapen’.
De oplossing: Probeer eerst de bandjes strakker aan te trekken. Mocht dit niet helpen, ga dan voor een kleinere cupmaat (of halve maat) of een heel ander model, zoals een plunge, push-up of balconette. Deze hebben over het algemeen minder ruimte in de cup.

De haakjes van je bh irriteren op je rug

Net een nieuwe bh aangetrokken en nu al irritatie op je rug van de haakjes. Wat een rot ding. Soms is een bh net als nieuwe schoenen even wennen, maar soms is het gewoon heel simpel te verhelpen.
De oplossing: Probeer de haakjes voorzichtig met een tangetje iets dichter te knijpen. Trek de bh dan nog eens aan. Je zal merken dat dit enorme verlichting geeft.
Een andere oplossing is een BH-Hemd, deze heeft geen haakjes op de rug dus ook geen irritatie. Kijk gerust eens op onze website naar ons aanbod BH Hemdjes we hebben diverse op voorraad, maar ook een model dat na te bestellen is in diverse kleuren.

Vetrandjes, aarghhh!

Van die kwabjes over je bh-band, iedereen herkent het wel. En aangezien de band om je lichaam 80-90% van het gewicht van je borsten moet dragen (en dat kan soms om flink wat kilo’s gaan) is het noodzakelijk hier de juiste fit in te vinden.
De oplossing: Je moet een bh-band groter. Speelt het dan nog steeds. Kijk naar bh’s van een gladde en elastieken stof, zoals speciale t-shirt bh’s en kijk naar bh’s waarbij het rugpand wat breder is. Kijk voor de aardigheid eens naar model Liz van Viania, deze heeft een extra hoge zijkant.

Het knelt

Snijdende randjes van je bh in je rug, de rode striemen staan na een half uur nadat je je bh hebt uitgedaan nog steeds in je rug. De omvang is te strak. Dit kan een voortdurend probleem zijn, maar ook alleen maar tijdens warme dagen, zwangerschap of oedeem.
De oplossing: Wanneer het probleem zich voortdurend voordoet, moet je een omvangsmaat groter nemen. Houdt er rekening mee dat wanneer de cup goed zit, maar de omvang te krap, je een cupmaat kleiner moet nemen. 85E goed qua cup, maar te krap in omvang? Neem dan een 90D. Wanneer het een tijdelijk probleem is, dan is het natuurlijk een dure geschiedenis om je hele bh garderobe te vervangen, dus zou je kunnen kiezen voor een BH verlengstukje. Dat is een tussenstukje wat je bh band net even wat ruimer maakt. Wij hebben ze in diverse soorten, maten en kleuren. BH verlengstukjes

Bandjes die afglijden

In artistieke films is een afgezakt bh-bandje heel sexy. En menig nonchalant Française komt er ook makkelijk mee weg. Maar heb je een flinke voorgevel of al vele kinderen gevoederd, dan heb je beide teugels hard nodig. Ken je dat loop je net met je handen vol, zakt je bh bandje af, je wordt beperkt in bewegen, kortom het is gewoon ronduit vervelend.
De oplossing: Trek je bandjes strakker aan, deze willen na verloop van tijd namelijk nog wel eens hun stretch verliezen. Het advies luidt ze elke maand even opnieuw strak te stellen. Is het probleem dan nog niet verholpen, dan heb je waarschijnlijk (heel)smalle of overhellende schouders. Ga dan voor een bh waarbij de bandjes van stroevere stof zijn, of een deel van het bandje niet elastisch is. Of kies een bh waarbij de bandjes wat meer naar binnen staan. Bij de meeste vrouwen is een borst meestal ook groter dan de andere. Stel het schouderbandje van de kleinere borst dan ook iets strakker. Andere oplossingen zijn een bh te kopen waarbij de schouderbandjes losgehaald kunnen worden en ze te kruisen op de rug. Of om schouderpads te gebruiken, dit is een silicone kussentje waar je bh bandjes in gelegd worden, de pad blijft op z’n plaats en zo je bandjes ook.

Rode striemen in je schouders

Op lange termijn zal dit groeven geven in je schouders, niet mooi, maar bovendien vervelend.
De oplossing: Je kunt je bandjes natuurlijk losser doen. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat het vaak ligt aan te weinig support van de bh zelf en de bh-band (rugpand) te los zit. De support van een BH komt namelijk niet alleen maar van de cups en de schouderbandjes, maar voornamelijk uit het rugpand. Check dit dus eerst en ga wanneer nodig een maatje kleiner.

De bh komt mee omhoog

Je rekt je uit naar dat pak pasta boven in de kast en hoppa je bh zit halverwege je borsten… Zitten je haakjes al op z’n strakst dan is de oplossing heel simpel…
De oplossing:
De BH is misschien gewoon weg op, het rugpand is uitgelubberd, het wordt tijd voor een nieuwe.
De omvang is te groot, ga voor een maat kleiner. Maar onthoudt dat wanneer je bandbreedte een maat kleiner gaat, je cupmaat groter wordt. Dus een 80C wordt dan een 75D.

“Nipple gate”

Hoe vrijgevochten we tegenwoordig ook zijn, niet iedereen hoeft te zien of jouw tepels fier overeind staan of niet.
De oplossing: Laat de bralettes en bh’s van dunne stofjes even voor wat ze zijn en kies voor exemplaren met vulling of die iets voorgevormd zijn. Heb je een favoriete bh die toch meer doorlaat dan je lief is, dan kun je er eventueel siliconen tepelcover onder doen.

Het stukje tussen de cups zit niet plat tegen je borstbeen

Een detail dat we toch vaak over het hoofd zien of gewoon negeren. In dit geval is de bh-band te groot, de cup te klein of je hebt een verkeerd model te pakken.
De oplossing: De verkeerde maat, of het verkeerde model, zorg ervoor dat elke borst helemaal ingekapseld zit in haar eigen cup en ze een stukje worden gelift. Vooral dus een kwestie van de juiste maat.

Huidirritatie

Eerlijk, dit komt altijd wel eens een keer voor. Ik draag de BH met plezier en van de een op de andere dag irriteert het me aan alle kant. Soms is je lichaam even van slag of zit er een griepje aan te komen en irriteert alles mij op de huid. Maar wanneer dit niet een keer een dagje is, of de bh is net nieuw, dan kan het aan verschillende dingen liggen.
De oplossing:
Probeer te achterhalen waar het probleem ligt.
Kies zachte, gladde stofjes, zoals bij t-shirt bh’s, wellicht kun je niet zo goed tegen kant.
De bh-bandjes moeten misschien even opnieuw afgesteld worden.
Was de bh opnieuw, wellicht heb je te veel wasmiddel gebruikt en niet goed uitgespoeld, dat irriteert de delicate huid ook enorm.
De binnenkant van de bandjes is wat gaan pillen, haal de bolletjes simpel weg met een scheermesje of een anti-pil apparaatje.
De beugel is wellicht wat gaan verschuiven in de beugelband, kijk of je de beugel wat kan terugduwen naar het midden en of de stof daar nog dik genoeg is, dit is eventueel op te lossen door een trensje te maken, zodat deze niet meer zo ver onder de oksel kan kruipen.
De BH is misschien gewoon weg op, het wordt tijd voor een nieuwe.
Geen van bovenstaande? Kijk dan of het model wel goed bij je past. En zorg ervoor dat elke borst helemaal ingekapseld zit in haar eigen cup en ze een stukje worden gelift. Vooral dus een kwestie van de juiste maat en dus support.

Je borsten zweten

Yep, gebeurt niet zelden en je bent hierin echt niet de enige. Ook borsten moeten de boel soms ventileren.
De oplossing: Zorg voor bh’s gemaakt van lichte en ademende stofjes, zoals katoen of een bh met spacercups. Overweeg bij warme dagen een sport-bh of wellness bh, die zijn natuurlijk voorbereid om meer zweet op te vangen.

Huiduitslag

In het kader van zweten en de huidirritatie, komt het soms helaas ook voor dat u jeukende uitslag krijgt tussen en onder uw borsten. In het ergste geval uit het tot smetten.
De oplossing: Zorg sowieso dat het onder je borsten goed droog is voor je de BH aantrekt. Soms heb je even lekker in je nachtjapon staan schoonmaken, maar zit er toch wat vocht onder de borsten voor je je verder aankleed en dit zal de huid niet heel prettig vinden.
Huiduitslag kan ook komen van het achterblijven was wasmiddelresten. Gebruik in dit geval een Ecologisch wasmiddel zoals Ecocover. In dit blog lees je alles over de top 6 aan ecologische wasmiddelen.
In ernstige gevallen zorg voor bh’s gemaakt van katoen, of overweeg bij warme dagen een wellness bh, die zijn natuurlijk voorbereid om meer zweet op te vangen.
Vevina is een goede crème bij huidirritatie, kies dan voor de Skin Repair variant. Ze hebben ook een geweldige crème die helpt bij schurende benen! Ideaal. Sudocreme en zinkzalf zijn overigens ook een goede oplossing bij uitslag, maar dood geen bacteriën zoals Vevina dat wel doet. Is het al aan het smetten, ga dan even naar de huisarts, deze zal je een speciale crème voorschrijven. Ga in dit geval niet zelf aan de gang met voorgenoemde crèmes, maar maak even een afspraak.

De beugel prikt

Niet is vervelender dan een beugel die in je borst of ribben prikt.
De oplossing: De beugel is wellicht wat gaan verschuiven in de beugelband, kijk of je de beugel wat kan terugduwen naar het midden en of de stof daar nog dik genoeg is, dit is eventueel op te lossen door een trensje te maken, zodat deze niet meer zo ver onder de oksel kan kruipen.
De BH is misschien gewoon weg op, het wordt tijd voor een nieuwe.
Bij een nieuwe BH: U heeft de verkeerde cupmaat, de beugel hoort netjes aan de zijkant van de borst te zitten en niet in de borst of in de ribben te prikken. Kijk of de cupmaat wel de juiste is.

Je T-shirt BH is gekreukt/ingedeukt

Iets wat natuurlijk ook wel een irritatiepunt kan zijn voor veel vrouwen is dat je T-shirt bh die zo mooi glad onder een strak shirtje hoort te zitten ineens allemaal deuken vertoont. Dit gebeurd overigens al vrij snel, maar er is een oplossing!
De oplossing: Allereerst is het advies om de BH niet in de wasmachine te wassen, maar met de hand. En niet uit te wringen. Dan duurt het maar wat langer voor hij droog is, maar dat scheelt een hoop ellende. Hang het over een kledinghanger (een met een latje in het midden, zodat de bh in het midden er over opgehangen kan worden), niet aan de bandjes dus. Berg de BH ook nooit ingedeukt in elkaar op, dat is niet goed voor de vezels van de padding.
Toch deuken? Dan is de oplossing simpelweg: warmte. Als je de BH aan hebt, gaat de bh na een uurtje al veel beter zitten door de warmte van je borsten. Föhnen is een snelle optie. Leg de bh bijvoorbeeld op bed neer met de binnenkant van de cups naar boven. Spray met een plantenspuitje wat water in de cups en föhnen maar. Liefst van zo dichtbij mogelijk. Eventueel kun je met je hand wat fixeren en de BH is weer glad. Lukt dat niet? Dan is het echt einde verhaal voor de vezels van de voorgevormde padding en is het tijd voor een andere.

Meer weten? Lees ook eens ons blog “Alles wat u moet weten over een goed passende bh”