Geplaatst op

Welke sportbeha en waarom?

In deze blog beantwoorden we voor jou een aantal vragen met betrekking tot sport bh’s. Welke sport bh geschikt is voor welke sport, maar ook gevoeligere onderwerpen, zoals zweet in het gebied onder de borsten, wrijving en pijnlijke borsten. Geen enkel onderwerp is taboe, omdat het hele normale onderwerpen zijn.

Waarom zou ik een sport-bh dragen?
Een sport bh zorgt er voor dat je borsten minder bewegen tijdens het sporten. Bewegende borsten kunnen namelijk pijn veroorzaken tijdens de training. Naast het feit dat dit je afleidt kun je ook je borstweefsel beschadigen, wat kleine scheurtjes maakt in het weefsel, omdat het te veel klappen moet opvangen. Dat kan leiden tot pijn maar ook tot slappere borsten. Ook rugpijn komt voor.

Een sport bh werkt alleen optimaal als je de juiste maat gebruikt. Een goed passende sport bh met de juist impact voor de sport die je beoefend biedt je te juiste ondersteuning.

Een (sport)bh die omhoog kruipt, is te ruim en leidt hierdoor tot samentrekken van de huid van je rug. Een te losse onderband kruipt op doordat het gewicht van je borsten de band aan de voorzijde naar beneden trekt en zodoende aan de achterkant omhoog. Er komt te veel druk op je rug, waardoor rugpijn een gevolg kan zijn. Een nauwsluitende bh zorgt er voor dat de band niet meer opkruipt, maar ook veel beter ondersteund. De steun komt bij een bh namelijk niet zo zeer alleen vanuit de cup, maar voornamelijk vanuit de banden, een goed passende bh is daarom essentieel om goede ondersteuning te bieden en zo ook weer comfort. Te strak is uiteraard ook niet de bedoeling, je moet je wel comfortabel en vrij kunnen bewegen tijdens je training.

Wat kan ik doen om zweten onder de borsten te voorkomen?

Ondanks dat we er misschien niet graag over praten, ja borsten zweten, zeker met sporten, maar ook als je het gewoon snel warm hebt. En zwetende borsten is natuurlijk niet alleen irritant wanneer je de straaltjes water onder je borsten vandaan voelt komen, maar uiteindelijk kan het leiden tot opbouw van bacteriën, met wrijving en soms uitslag tot gevolg. Huidirritatie, schuurplekken of zelf smetplekken kunnen je comfort en zelfvertrouwen behoorlijk in de weg gaan staan. Als je ooit last hebt gehad van zweet, warmte en irritatie zul je meer baat hebben bij een sport bh die goede vochtdoorlating en ventilatie heeft. Zorg er ook altijd voor dat je niet te lang met dezelfde bh blijft rondlopen en was deze zeer regelmatig (liefst op de hand).

Menstruatiecyclus en groeispurten

Hoewel de ene vrouw er misschien meer last heeft dan de ander zullen de meeste vrouwen wel kunnen beamen dat onze borsten supergevoelig kunnen zijn tijdens de menstruatie. Maar borsten die nog groeien kunnen ook pijnlijk zijn, in bijvoorbeeld de pubertijd of zwangerschap. Een beugelbh is dan niet altijd even prettig en soms kan ook zomaar ineens het haakje op je rug gaan irriteren, terwijl dat eerder niet het geval was. We zijn dan snel geneigd dat ding in de hoek te gooien, maar ook dan kan een sportbh een uitkomst bieden.

Mastopathie

Mastopathie kan voorkomen in één borst of in beide borsten. Zeker tien procent van de vrouwen heeft, in meer of minder ernstige mate, last van mastopathie. In het leven van veel vrouwen met masthopatie speelt pijn een grote rol. Bewegen en aanraken (sporten, traplopen, vrijen, kinderen knuffelen, op de buik liggen) is vaak erg pijnlijk. Maar ook bij gewoon stilzitten kunnen de borsten pijnlijk zijn (pijnlijke borsten wordt ook wel mastalgie genoemd). Bron: https://www.isala.nl/patientenfolders/6614-goedaardige-aandoeningen-van-borst-mastopathie/
De klachten zijn pijnlijke en gespannen borsten en daarom kan het in geval van mastopathie kan het ook erg prettig zijn om een sportbh te dragen. Geen beugels, geen vervelende naden, maar toch de stevigheid om uw borsten zo min mogelijk in beweging te laten komen, waardoor pijn kan verergeren.

Operaties

Na iedere borstoperatie, ook na plastische borstoperaties, heb je een bh nodig die voorziet in zowel verlichting als compressie. Dit zorgdraagt voor een mooier en sneller herstel. Bij een borstvergroting helpt de bh helpt om de implantaat te ondersteunen en op z’n plek te houden, maar ook zodat de tepels mooi naar voren blijven wijzen. Wanneer deze niet genoeg ondersteuning krijgt kan dit zorgen voor verzakking of verschuiving van de implantaat. Dat is precies wat je niet wilt hebben. Een sport bh is erg fijn omdat deze de juiste compressie aan de borsten en het weefsel geeft, hierdoor wordt de druk van de bh over de gehele borst verdeeld. Ook een voordeel is dat sport bh geen beugels heeft en gevoerd is met stof die schuren tegen gaat, waardoor littekens na een borstoperatie niet geïrriteerd raken. Omdat bij een borstvergroting/borstlift de implantaten goed op hun plaats gehouden moeten worden kiest u daarom voor een bh die stevig aansluit, met hoge impact. Zorg dat deze zeker niet te ruim is. In het begin zal het wellicht wat strak voelen, maar na even dragen gaat deze al wat losser zitten en ondersteunt de bh perfect.

Na een borstverkleining heb je een wat minder stevige bh nodig, maar alsnog moet er genoeg ondersteuning zijn. Kies bij een borstverkleining voor een bh met een medium of stevige compressie. Door de druk vermindert het vocht in de borsten en bevorderd het een mooier herstel.

Welke bh voor welke sport?

De meeste sportbeha’s zorgen ervoor dat de borsten dicht tegen de ribbenkast aan gedrukt worden. Voor sommige sporten met hevige schokken drukken de twee borsten apart samen, waardoor de borsten duidelijker zijn afgelijnd.

Er bestaan sportbeha’s in verschillende modellen en types: Low, medium, high en extreme

Een low impact sport bh beperkt de bewegingen van je borsten maar minimaal, de nadruk ligt bij dit type sport bh vooral op comfort. Bedoeld voor sporten en activiteiten waarbij je borsten vrijwel niet bewegen. Yoga, pilates, wandelen (in een rustig tempo) etc. Dit type bh ziet er vaak uit als een gewone beugelloze bh, zonder heel sportief uiterlijk te hebben. Sluit met gewone haakjes op de rug en de bandjes zijn verstelbaar. Deze is ook zeer geschikt voor tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of wanneer je in de zomer snel transpireert.

Een medium impact sport bh voldoet bij matige beweging en biedt voldoende fixatie als je een sport beoefent waarbij je borsten net iets meer in beweging gezet worden, zoals wandelen of fitness, wielrennen, roeien, golf. Voor hardlopen of springen bieden ze onvoldoende support. Ook in de medium impact support-categorie vind je veel comfortabele modellen.

Een high impact sport bh is beperkt elastisch waardoor de borsten wel een beetje kunnen meedeinen, maar bied een dusdanige stevigheid om klappen op te vangen. Een sport bh het high impact level moet piekbelasting in de vorm van schokken goed kunnen dempen, ongeacht of die verticaal of horizontaal zijn. Balsporten en racketsporten zijn voorbeelden van sporten waarbij de borsten vaak horizontaal bewegen door de draaibewegingen.

Een extreme impact sport bh zorgt voor ultiem support. Je borsten blijven goed op hun plaats. Vrijwel niets beweegt, ongeacht of je rent, springt, stuitert of ondersteboven hangt. De materialen zijn stug en stevig. Meestal zie je dat de sport bh coupenaden heeft. Toepassing van coupenaden is namelijk de enige manier waarop je een rechte lap stof toch de rondingen van de borsten kunt laten volgen. Extreme support sport bh’s zijn ook een uitkomst als je bijvoorbeeld gevoelige of zelfs pijnlijke borsten hebt. Het meedeinen in een lagere impact sport bh kan voor jou dan al teveel zijn. Een extreme impact sport bh is echter niet aan te raden als je gevoelige borsten hebt door zwangerschap, omdat de bh nauwelijks rekt, zal het door het groeien van de borsten in deze fase eerder beperkend werken dan comfortabel.

Even de meeste sporten op een rijtje:

Yoga, Pilates, Roeien, Wandelen, Fietsen (op asfalt) – Low tot Medium

Fitness, Stevig wandelen, Fietsen op onverharde wegen of tegelwegen, Schermen, Bowlen – Medium

Tennis, Squash, Badminton, Golf, Mountainbiken, Hardlopen, Boksen, Judo – High

Paardrijden, Turnen, Touwtje- of trampoline springen – Extreme

Maakt de grootte van de borst nog iets uit?

Ja! Een grotere cupmaat zal sneller de borsten in beweging brengen dan een kleinere cupmaat. Heb je dus een vollere cup, kies dan voor een hogere impact.

Voor een overzicht van al onze sportbh’s -> https://www.milolingerie.nl/product-categorie/lingerie/soorten-bhs/sport-bhs/